SÅDAN VÆLGER DU DE RIGTIGE ALPINSKIAf Karoline og André: ski- og støvleeksperter hos SNOWFUN
SkiinstruktørerSÅDAN VÆLGER DU DE RIGTIGE ALPINSKI
Få styr på begreberne

Der findes et kæmpe udvalg af forskellige alpinski. Derfor kan det være svært at finde de helt rigtige, der opfylder netop dine behov. Det første du skal spørge dig selv om er, hvor dygtig er jeg på ski? Og hvor kører jeg helst henne? Så har du allerede et godt udgangspunkt for at finde et par alpinski, der matcher dine behov, erfaring og kørselsstil.

Læs med herunder og bliv meget klogere på de forskellige typer alpinski.

 

PISTESKI

Piste ski har ofte en bredde mellem 60-75 mm og der findes 3 former for pisteski:

  • Slalom (SL)
  • Giant Slalom (GS) ski
  • Pisteski til damer

  

SL/SC:

Er du typen der elsker at lave små korte sving og at dine ski reagerer hurtigt? Så er SL lige noget for dig. Selvom skien er en af de kortere ski, er der fuld kraft på skien. Her kræver det, at du er en af de bedre skiløbere for at være sikker på at kunne styrer skiene optimalt. Skien er altså perfekt til dig, der er en dygtig skiløber og elsker at lave små korte sving.

SC-skien er en lidt mindre stiv pisteski, skien reagerer stadig hurtigt, men der er mere plads til at slappe af og man skal ikke være 100% skarp i sin teknik.

Svingradius på disse ski ligger typisk mellem 11 og 14 meter.

 

GS:

Giant Slalom skien er til dig, der nyder at lave store flotte sving på pisten. Til fælles med SL-skien er det vigtigt, at du er en dygtig skiløber, for at du ville få glæde af en ski som denne. GS-skien er en stiv ski, som er svær at lave kortere sving med. Stivheden i skien er også med til at gøre den mere stabil når du kommer op i fart.

Svingradius på disse ski ligger typisk på 17+ meter.

Derudover findes der også ski, der er en mellemting, hvor svingradius netop vil være et sted midt i mellem.

 

PISTESKI TIL DAMER

Denne ski er egnet til dig, som gerne vil have en fed pisteski, men som ikke er erfaren nok til at køre en Unisex SL eller GS-ski - disse skityper findes dog også i en damemodel. Dameski er ofte blødere og vejer mindre, da kernen er lettere. Derfor er konskruktionen af denne ski mere eftergivende. Det gør at den er lettere at få med rundt i svinget. Der findes både dameski til dig, der skal afsted første gang, 5. gang og dig, der uden problemer og med høj fart suser ned ad pisten.

Her ser du vores udvalg af pisteski til damer

Her finder du alle vores pisteski

 

ALL MOUNTAIN SKI

Forstil dig en ski, du kan tage med over det hele. En All mountain ski er en bredere ski, som gør den lettere til at bruge til flere ting. De måler ofte mellem 75-95 mm over foden. Jo smallere din all mountain ski er, jo mere pisteorienteret er den. Og omvendt, jo breddere den er, jo bedre fungerer den i offpisten.

Inden du køber din nye all mountain ski, er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvor du har tænkt dig at bruge tiden henne på skiene? Er det planen, at det meste af tiden skal bruges i offpisten, men samtidig også lidt på pisten, så skal du vælge en lidt bredere all mountain ski. Er du mest til pisten og gerne vil have en stor fordel, når der ligger ny sne og opkørte pister, er det en smallere all mountain ski du skal have.

Er du i tvivl om hvilken all mountain ski du skal købe, så kig forbi butikken og få en snak med os – så hjælper og vejleder vi dig.

 

Her kan du se vores udvalg af All Mountain ski

Her kan du se vores udvalg af Dame All Mountain ski

 

FREERIDE SKI

Elsker du at bruge al din tid i offpisten og kun mødes med vennerne til frokost fordi du ingen venner har på Powderdays, så er det en freeride ski du skal vælge. Der findes flere typer freeride ski. Og det er igen vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad du vil bruge din ferie på. Har du mest lyst til at køre i pudder og tage liften op, er det lidt mindre vigtigt at have en lettere ski. Skal du derimod udforske hele området og kører steder, hvor den daglige ski trummerum ikke findes, er det vigtigt, at du får en lettere Freeride ski med tilhørende touring bindinger. En freeride ski er en ski, der er bredere end en all mountain ski. Bredden på en freeride ski spænder mellem 95-140 mm. Det gør, at den flyder mere i ny frisk puddersne.

 

Her kan du se vores udvalg af freeride ski

Her kan du se vores udvalg af bindinger til freeride ski

 

TWINTIPS

Siger Rails, halfpipe og kicker dig noget, og elsker du at lege på pisten? Så vil en twintip ski være lige noget for dig. Twintips har det kendetegn, at de buer op i begge ender. Det gør, at man kan køre både forlæns og baglæns på skien. Twintip ski er mere robust opbygget og kan derfor tåle at få nogle flere slag.

Her kan du se vores udvalg af Twintips

 

JUNIORSKI

Børn omkring 11 år og op efter vælger ofte en almindelig pisteski.

Da mindre børn ikke kører alt for hurtigt, har længden på skiene ikke så stor betydning. Derfor må de hellere være lidt for korte end for længe. De mindste børn har stadig ikke helt styr på motorikken og det vil derfor være for svært for dem at lærer at stå på ski, hvis de er for lange. Køb derfor små ski, som går til lige under hagen.

Her kan du se vores udvalg af juniorski

Hvis du stadig er i tvivl, er du altid velkommen til at komme forbi vores butik og få en god snak med os. Vi står klar til at vejlede dig til helt frem til dit køb af ski.

Vi håber at du er blevet godt klædt på, til køb af dine næste alpinski.

Mangler du hjælp til at finde skistøvler, har vi lavet guiden, der hjælper dig i mål. Læs med her:

SÅDAN VÆLGER DU DE RIGTIGE SKISTØVLERAlpinski