SÅDAN VÆLGER DU DE RIGTIGE SKISTØVLERAf Karoline: ski- og støvleekspert hos SNOWFUN
Skiinstruktør


VIDEO

Pasformen på dine skistøvler er alfa og omega. De rigtige skistøvler til netop dig og din fod har derfor en kæmpe indflydelse på din skiferie. Det vil måske være fristende at læse en masse test af skistøvler og på baggrund af den viden købe et par støvler – men husk, de her test er ikke er en test af skistøvlerne på netop dine fødder!

Derfor vil vi gerne dele lidt tips til, hvordan du vælger den rigtige skistøvle og hvad du skal være opmærksom på.

Vi vil dog altid anbefale dig at kigge forbi butikken, så vi kan guide og vejlede dig hele vejen.HVILKEN TYPE SKILØBER ER DU?

For at vælge den rigtige skistøvle til netop dig og dine behov, er det vigtigt at det tages i betragtning, hvilken type skiløber du er. Vurder derfor, hvor du passer ind i denne oversigt:

Sådan vælger du de rigtige skistøvler

Der er utrolig mange faktorer, der spiller ind i valget af den rette skistøvle og nedenstående er kun en overordnet rettesnor.

Er du nybegynder til let øvet og bruger det meste af tiden på præparerede pister, hvor du stadig arbejder på at mestre sportens mekanikker, så bør du gå efter en skistøvle med et blødere til medium flex (se afsnit længere nede).

Er du let øvet til øvet, så vil det kræve lidt mere styring og kontrol fra dine skistøvler. Du har nok kørt på ski i flere år og derfor bør du nok kigge efter støvler med et medium flex, som kan imødekomme dine behov. 

Er du øvet eller ekspert og kører over hele bjerget i forskelligt terræn og sneforhold, så bør du gå efter nogle skistøvler med et mere stift flex.Sådan vælger du de rigtige skistøvlerSTØRRELSE

Mange har tendens til at købe for store skistøvler, da det måske kan føles mere komfortabelt. Støvlen skal naturligvis passe til dine fødder, men meget kraftoverførsel går tabt, hvis støvlen ikke sidder helt tæt omkring dine fødder. En af årsagerne til, at støvlen kan føles for lille til at starte med er, at når du lige får den på, vil dine tæer ramme snuden af støvlen, men så snart du kommer i den rigtige position i støvlen (skistilling), vil hælen blive presset bagud og dermed frigive plads til tæerne. Da støvlen netop skal sidde tæt, kan det godt give følelsen af, at den er for lille, uden at den nødvendigvis er det. Derfor er det enormt vigtig at afprøve skistøvler inden køb.SÅDAN PRØVER DU SKISTØVLER

Oplever du et let pres på de længste tæer, når støvlen er spændt og du står oprejst? Så er det en god indikation af, at skistøvlen vil være den rigtige størrelse. Føles støvlen lille, så spænd øverste spænde en smule mere og kør dit knæ fremad med al din vægt. På den måde tvinges hælen tilbage i støvlen og skaber mere plads foran til tæerne. Du kan også tage inderstøvlen ud for at se, om det eventuelt er denne, der føles stram. Her er det nemlig muligt for os at strække materialet en smule.

HUSK: Det er ofte muligt at gøre en skistøvle en smule større, men umuligt at gøre en skistøvle mindre!


Sådan vælger du de rigtige skistøvlerBREDDE

Den korrekte bredde er vigtigt, for at have optimal kontrol og styring over skiene og netop derfor er det vigtigt ikke at vælge en for bred støvle – som der kan være tendens til, da det kan føles mere rart.

  • Smal fod: 96-98 mm
  • Medium for: 99-101 mm
  • Bred fod: 102-106 mm

OBS: Der kan være forskel på samme bredde skistøvle blandt forskellige producenter.FLEX

Hårdheden på skistøvlen angives ved hjælp af et flex-index. Skalaen går fra index 30-150. Helt generelt, så bruger de fleste kvinder et flextal på mellem 85-110, hvor mænd ligger på et flextal på mellem 90-120. Konkurrenceløbere vælger typisk meget stive skistøvler med et flextal på over 130. Vi vil derfor altid spørge ind til din vægt og hvordan du kører på ski, for at finde de korrekte skistøvler til dine fødder og behov.Sådan vælger du de rigtige skistøvlerSÅLER

Bunden i alpinskistøvler er helt flade og ofte vil sålerne, som producenterne har lagt i støvlen, også være en flad fornemmelse. Derfor kan du med fordel ofre lidt ekstra på en god sål. Med en formstøbt indlægssål får du nemlig fuld kraftoverførsel ned i skien, så du performer bedre. En god sål med svangstøtte vil også give dig en virkelig god komfort og aflaste foden, så du undgår ømme, trætte og sovende fødder og tæer. Derudover vil du opleve bedre varme i fødderne på grund af forbedret blodcirkulation takket værd sålerne. Et par gode såler er derfor relevante for alle, selvom man ikke oplever problemer med fødderne til dagligt.

Vi formstøber såler til dig ved hjælp af flowmould-teknologi fra Lenz. Læs mere processen og sålerne her.

Hvis du lider af nedsunken forfod, platfod, overpronation eller andet, så har vi mulighed for at lave en unik og speciallavet indlægssål målrettet dine behov. Sålen bliver 100% tilpasset din fod, så den kan korrigere fodstillingen og optimere fodens funktionalitet. Læs mere om vores ortopædiske specialindlæg her.

TIP: du kan jo tage dine ergonomiske såler ud af støvlen igen og bruge i blandt andet vandresko eller vandrestøvler.HUSK

Det er dine fødders form og mål, din højde og vægt samt kørestil og erfaring, der er med til at afgøre, hvilken støvlemodel der passer bedst til dig. Derfor er det vigtigt, at disse ting bliver taget i betragtning, når du skal finde skistøvler.

Læs mere om, hvordan vi laver et BootFit og hvordan vi tilpasser støvler og såler til netop dig og dine behov her.


SKISTØVLER

Hvis du allerede nu har helt styr på, hvilke skistøvler du skal gå efter, så finder du hele vores sortiment herunder:

SE ALLE SKISTØVLER HERSådan vælger du de rigtige skistøvlerMANGLER DU ALPINSKI?

Hvis du også er på udkig efter et par alpinski, så har vi lavet en guide, der hjælper dig i mål, med det helt rigtige par til netop dine behov, erfaring og kørestil. Læs mere herunder:

SÅDAN VÆLGER DU DE RIGTIGE ALPINSKI